Saaristoajelu Pellinkiin 13.7.2016

Taas mennään! Olemme matkalla kohti Kuninkaanportin Shelliä, jossa on sovittu kokoontuminen ja sieltä matka jatkuu kohti Pellinkiä. Tosin ensin nautitaan kaffeet ja jäätelöt…

Sää on upea ja tuulinen. Pellinkiin suunnaltaan Porvoon jokirantaa pitkin saaristotielle ja siellä pääseekin nauttimaan kivoista maisemista. Matka taittuu mukavasti kurvikasta maantietä pitkin, paikoitellen on tosi kuopaista ja palojakin puuttuu asfaltista… Ehkä on seuraavan hallituksen heiniä päättää uudesta asfaltista. Matka etenee citikoilla mukavasti kurvitellen ja 26 km jälkeen saavutaan Gädraan kautta Tirmooseen ja lossille odottamaan ylitystä. Jäljellä siis pienimuotoinen merimatka ja ollaan Pellingissä.

pellinki_13072016_1
Lähestymme Pellinkiä
pellinki_13072016_2
Lossilla
pellinki_13072016_3
Muitakin autovanhuksia liikkeellä

Pellingissä tie kiertelee mukavasti ja tieltä näkyy toinen toistaan upeampi merinäkymä ja maisema; kauniit talot ja pihapiirit. Kyllä kannatti tulla.

pellinki_13072016_4
Maisemia

Ajamme koko Pellingin läpi ja ihastelemme saarta tai oikeastaan useampia saaria, joista muodostuu kokonaisuus. Kolme siltaa sitovat saaret yhteen. Pellinki (ruots. Pellinge) on kylä ja saari Porvoon saaristossa noin 30 kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Ympärivuotisia asukkaita on noin 260, joista 95 % on ruotsinkielisiä. Varhaisin Pellingin saaristoa koskeva tieto on Ruotsin kuningas Kaarlen Pellingissä kirjoittama kirje vuodelta 1411 Viipurin linnan komentajalle. Asutus pääsaarille oletetaan tulleen vuosien 1000 ja 1250 välillä. Pellingin saareen kulkee lossi ja linja-autovuoro. Tässä oli hieman faktaa Pellingistä.

Ja kuinka ollakaan, tie loppuu… No tiedossahan tämä on, kun saaressa kerran ollaan. Pysähdymme Sturjanissa ja jalkaudumme nauttimaan näkymistä. Kyllä merimaisema on merimaisema – niin se vaan on.

Sturjan

Tauko Sturjanissa
Tauko Sturjanissa

Aikamme nautittuamme merimaisemasta suuntaamme matkan ”pääkohteeseen” kesätorille ja taas nautitaan saaren maisemista toiseen suuntaan mentäessä. Ja kuinka ollakaan, opastekyltti onkin jo tuossa ja vilkku päälle!

pellinki_13072016_7
Matkalla kesätorille

Pienen matkan ajettuamme näkyykin Pellingin kesätori. Suuri määrä ihmisiä ja myyjiä on paikalla. Kulkimet parkkiin ja jalkaisin kiertelemme ja katselemme paikkoja.

pellinki_13072016_8

pellinki_13072016_9
Saavumme kesätorille

Takaluukkumyyntiä ”Matti Meikäläisiltä'” – kaappeja on tyhjennetty ja nyt laitetaan tavaraa kiertoon… Ei nappaa, joten jatkamme matkaa kojuille, joissa on myynnissä kalaa kaikissa muodoissa. Paikallisilla kalastajilla on 4-5 kojua, lisäksi on kukka- ja käsityökojuja sekä leivonnaisia, vihanneksia, juureksia, marjoja jne jne. Ihmisiä kulkee ja kauppa käy.

pellinki_13072016_10

pellinki_13072016_12
Näkymiä kesätorilta

Paikannamme Benitas Cafen, jossa suuri määrä ihmisiä nauttii olutta, jäätelöä ja kahvia – siis sinne! Tuuli on tosi napakka ja välillä on kuulemma kylmä… Tosin itse en palellut. Juttua piisaa kaikesta.

pellinki_13072016_13
Benita’s Cafe

Osa ihmisistä on saapunut kesätorille veneillä, koska ovat paikallisia ja kesäasukkaita. Minigolfiakin olisi saanut pelata. Itse tosin olisin halunnut kokeilla kirveenheittoa. mutta tällä kertaa ei näkynyt kirveitä eikä tauluja, joten heittely jäi. Aika rientää ja lähdön hetki koittaa… Sovimme vielä, että käymme jossakin grillaamassa ja mikä olisi sopivampi paikka kuin Kråkön hiekkakuoppa? Siellä on myös mahdollisuus uida. Vielä kerran on luvassa merimatka Pellingistä Tirmoon ja merimaisemia jälleen luvassa. Ja paluu Porvooseen Seitlahden ja Voolahden kautta Kråköseen, joka muuten on myös saari!

Grillauspaikka löytyi ja Simon rättäristä grilli, joka oli muuten hyvin suunniteltu! Nopea ja pienellä polttoaineella toimiva rosterikokonaisuus, joka on suunniteltu alunperin kehitysmaihin.

pellinki_13072016_15

Kråkön hiekkakuoppa
Grillausoperaatio Kråkön hiekkakuopalla
pellinki_13072016_16
Grilli kuumenemaan

Makkarat valmistuivat hetkessä ja ei kun lautasille ja syömään! Tumma Lager kruunasi Kabanossin – olut oli maistuvaa, mutta 0%.

pellinki_13072016_17
Maukas ateria

Juttutuokio palan painikeeksi ja kesäilta taipuu yötä kohti. Kello noin 22:00 ja käännämme keulat Porvoota kohti ja kotiin.

pellinki_13072016_18
Ilta saapuu, keulat kohti kotia

Hieno kokonaisuus illaksi kotiin -systeemillä ja paljon nähtävää. Saaristo on saaristo, meri on meri ja kuljin on kuljin – sanokaa mitä sanotte, mutta mikään ei voita näitä kolmea!!!!

Katso kaikki kuvat Pellingin reissulta >>